Organik Tarım Nedir Sorusu Günümüzde En Çok Sorulan Sorulardan Bir Tanesi Artık…
Gittikçe artan dünya nüfusunu beslemek günümüzün en büyük sorunlarından birisidir. Nüfus arttıkça gereksinim duyulan gıda miktarı da paralel olarak artmaktadır. Daha fazla tarımsal ürüne ihtiyaç vardır. Bu tarımsal üretimi artırmak birim alandan alınan ürün miktarını yani verimi artırarak ve yeni alanları tarıma açarak mümkün olmaktadır.
Verimi artırabilmek için gelişen bilim ve teknolojide kullanılarak, alınan ürün miktarını olumsuz etkileyen hastalık ve zararlılarla mücadelede yeni sentetik bileşikler elde edilmiş, toprak besin elementleri üretilmiştir. Yani daha önceden bitkinize zarar veren bir böcek için artık endişelenmeye gerek yoktur, gerekli sentetik kimyasalı atarsınız arazinize bakmışsınız böcekler hep ölmüş.
Bu gelişim ve kolaylık, sağlanan bitki besin elemanları ve hormonlar bir verim artışı sağlamıştır muhakkak. Lakin gittikçe artan kanser benzeri dermansız hastalıklar, bu sentetikler üzerinde düşünmeye itmektedir bizleri. Hele sebze ve meyve üzerinde kimyasal ilaç kalıntılarına rastlanıldığında oldukça tedirgin oluyoruz.
İşte bu sentetik destekli, yüksek verimli tarımsal üretime alternatif olarak geliştirilen bir organik tarım kavramı var. Doğaya, insana, çevreye dost uygulamalarla yapılan tarımsal üretime organik tarım diyoruz. Bu üretim şekli yasal mevzuatlarla çerçevesi çizilmiş, her adımında kontrol ve sertifikasyon gerektiren bir üretimdir. Doğaya, insana, toprağa, suya, havaya zarar verecek kimyasalların kullanımı yasaktır. Biyolojik, kültürel mücadele ile üretilir ve sertifikalandırılır.
Bakanlık tarafından yetkilendirilen kontrol ve sertifikasyon şirketleri bu üretimi yapacak olan çiftçilerin her adımını kontrol edip mevzuatlara uygun üretim yapılmasını sağlarlar. Kontrol ve sertifikasyon ambalajlamadan satışa kadar uzanan ve tüketiciye ulaşmasına kadar devam eden bir bütündür. Ürün üzerinde gerekli marka ve logolarla organik ürün diye belirtilir ve bu logoları organik olmayan ürünlerde kullanmak yasaktır.
Organik üretim bize her aşaması kontrol edilmiş sağlığa uygun üretimin garantisini vermektedir. Günümüzde gıda güvenliği sorunu ve taklit ürünlerdeki artışı da düşünecek olursak bu bize ürünleri gönül rahatlığıyla tüketme şansı verir. Ayrıca organik tarım, her seferinde insanoğlunun tahrip ettiği doğayı incitmeden, ekolojik dengeyi bozmadan yapılması nedeniyle oldukça önemlidir. Toprak, hava, su kirlenmez, elde edilen ürünlerde sağlığımıza zarar verecek kimyasal kalıntılar bulunmaz. Sağlık ve afiyetle tüketilecek sebze ve meyveler yetiştirilir.
Gittikçe yaygınlaşması ve zamanla tüm üretimin organik olması temennisiyle…
Bir yorum bırak