TOHUM ÜZERİNE.. 1
Başarılı bir tarımsal üretimin ilk ayağı, başarılı bir tohumluk seçimidir. Sağlıklı, ünifor bir tohum kullanmazsanız, sonrasında harcayacağınız hiçbir çaba bu yanlışı düzeltemez. Üretimde bu kadar önemli bir yeri olan tohum konusunda birkaç çift söz etmeden olmaz diye düşünüyorum.
Öncelikle atalık tohum diye gelişen bir trend üzerinde düşünmek gerekli. Kişisel görüşlere saygı duymakla beraber, atalık tohum dışındaki tohumları sağlıksız diye nitelendirilmesi bu konuya dikkatle eğilmek gereğini hissettirdi bana. Konuyla ilgili bilgisi olan olmayan herkesin bu konuda bir fikri var ve bazen bu bilgisizlik önemli boyutta hata içeren şehir efsanelerine dönüşebiliyor. Atalık tohum haricindeki tohumlar sağlıksızdır gibi…
Yok böyle bir şey.. Genetiği değiştirilmiş organizmalar haricinde ki onların bile sağlık üzerindeki olumsuz etkileri henüz tam olarak kanıtlanmış değil, sertifikalı veya hibrit dediğimiz tohumların sağlık üzerinde hiçbir olumsuz etkisi yoktur.
Her bitkiden tohum alınmaz, tohum alınacak bitki, üretilecek ürünün standart özelliklerini gözteren, fizyolojik ve biyolojik olarak sağlıklı, kuşaklara intikal eden kalıtsal bir hastalığı olmayan sağlıklı bitkiler olmalıdır. Tohumluk üretimi sırasında gerek tarla gerekse tohum elde edildikten sonra gerekli saha ve laboratuvar kontrolleriyle bu sağlıklı olma durumu kontrol ve tescil edilmelidir. İşte bu şekilde üretilen, her adımı kontrol edilen ve sonucunda tescil edilerek sertifikayla bu durumu belgelenen tohumlara sertifikalı tohumluk denilmektedir. Görüldüğü üzere burada insan sağlığına zarar oluşturacak bir basamak mevcut değildir.
Aksine rastgele yetiştirilen, izolasyon ve hijyene dikkat edilmeden üretilen bitkilerden alınan tohumluklar, çeşitli bitki hastalıklarının hızlıca yayılmasına sebep olabilecek büyük zararlar oluşturabilmektedir. Patates kanseri, hasta tohumlukların kullanılması neticesinde bu kadar çabuk ve geniş yayılma olanağı bulmuştur ve ülkemizin bir çok yerinde patates ekilmesi yasaklanmıştır.
Sertifikalı tohumluğa neden karşı çıktığımı da satır arasında açıklamak isterim. Kaliteli ve verimli çeşitlerin tohum sertifikasyonu ve tescili büyük şirketlerin elindedir ve çiftçi bu tohumları yüksek meblağlar ödeyerek elde etmektedir. İşte bu sosyo ekonomik adaletsizlik nedeniyle sertifikalı tohumluğa karşıyım. Tohum tescil ve sertifikasyonu devlet eliyle yürütülmeli, üretme çiftlikleri aracılığıyla çoğaltılıp çiftçiye makul ücretler karşılığı hatta gerekirse ücretsiz verilmelidir.
Bu büyük sorun çözülmeden sertifikalı tohumluk kullanımının sadece büyük şirketlerin cirolarına etkili olacağı kanaatini taşıyorum. Yine de bir ziraatçi olarak tohumluk üretiminin ciddiyetle ve gerekli şartlara uyularak yapılması gerektiğine inanmayı elden bırakmadan bu sorunuun çözülmesini temenni ediyorum…
Bir yorum bırak